volledige check T3 kampeerauto Terug
Dit is een 1900cc waterboxer exemplaar met 5-bak en zeer goede carrosserie zoals je ze weinig tegenkomt.
Geïmporteerd uit Duitsland en niet aan geprutst. Wel achterstallig onderhoud.
Neem kennis van het fotoverhaal.
Bandenspanning, altijd maandelijks controleren en dan ook op het juiste peil brengen natuurlijk. Bij een T3 rondom 3 bar want de 2,2 bar in de voorbanden is te weinig. Zie de Tips. Bij inschakeling van de verlichting schijnt licht door het glaasje van de achteruitrijverlichting. Voor de APK mag dit niet en de oorzaak wordt weggenomen door het kromgetrokken plastic achterlichtglas te vervangen.
Het reservewielplateau is zoals vaak bij de T3 een verzamelplaats voor steentjes en modderkoek die wang de reserveband kunnen beschadigen. Om de zoveel tijd schoon schrobben! Roest in het benzinefilter in de afvoer van de benzinetank. Er zit of zat mogelijk roest in de tank...
...en dit is de oorzaak! De bij de T3 meestal gescheurde rubberen vulhalsbocht in de wielkast rechtsvoor. En steenmarters hadden ook al geen beste bedoelingen met deze mooie T3. De vulpijp bleek niet te versmaden maar toch stevig genoeg om hun tandjes te kunnen weerstaan.
Nu waren dat geen redenen om de benzinetank onder de bus uit te halen maar het zien van deze oude originele stoffen tankontluchtingslangen is dat wel. Zo gezegd zo gedaan, geconstateerd wordt lichte corrosie aan bovenzijde van de tank.
Verdere corrosie wordt een halt toegeroepen met de hulp van lijnolie. En bij montage van een niet aangevreten vulpijp met een nieuwe rubberen vulhalsbocht wordt de aangetaste montagering achter de rubberen bocht alvorens montage ook met lijnolie ingesmeerd. Daar gebeurt niets meer mee.
Ook wordt de motor nagelopen, hier wordt de oude verdelerkap vervangen wegens ingebrande polen... ...en tevens in het ontstekingsgedeelte wordt ontdekt dat het membraan van de vacuümvervroeger lek is. Bij VW wordt een nieuwe besteld welke er vrij snel is.
Ooit is een bougiekabel vernieuwd en de andere drie niet. Nu bleek het aluminium hoedje dat soms op een bougie moet worden gedraaid er maar voor een kwart op te zitten. Afijn.. nieuwe bougies en nieuwe bougiekabels dus, met een schone lei beginnen. De V-snaar wordt vervangen. Als deze breekt krijgt de motor het alleen maar warm..
En waar weer de motor en misschien wel de hele bus het warm van kan krijgen is dit benzinefilter dat in de motorruimte is gemonteerd. Uit den boze! En er zat er al een bij de tank!? Alle benzineslangen worden vernieuwd. Ook worden alle stukjes vacuümslang vernieuwd. De achterste hier is aan het scheuren waarop vage motorstoringen kunnen volgen.
De bus had weinig onderhoud gehad in zijn leven van 150.000 km maar het oliefilter wilde zijn gastheer absoluut niet verlaten! Met twee man hebben we hem er af moeten torderen en bikken. Veel te strak aangedraaid. Dit stukje kachelslang wordt vernieuwd, het ziet er niet meer zo fris uit.
Nou, de motor is weer op orde en het ontstekingstijdstip en stationair toerental worden afgesteld. Derde hoofdstuk, de remmen. niet aan geprutst maar ook geen onderhoud aan gepleegd. Hier een achterste remslang, een originele uit 1983. Ze worden beide vervangen.
En hier een van de ooit reeds vervangen voorste remslangen, nu met droogtescheuren. Ook deze worden beide vernieuwd. Dit is een van de remklauwen met nog de originele VW remblokken waarvan in beide klauwen een bijna op is. De remschijven lopen trouwens aan, reden temeer voor onderhoud.
Verbazing wanneer we de antidraaiplaatjes zien zitten, correct gemonteerd! En de stofhoesjes zijn alle heel! Bij 95% van alle T2's en T3's is dat niet het geval. Zoals gemeld, aan deze T3 is weinig geprutst. Waarom zoveel foto's.. nou dan kun je zien wat geen onderhoud aan remklauwen je oplevert. Dat de schijven aanliepen kwam doordat de remblokken door de roest echt niet meer terug konden bewegen naar ruststand..
En gebrek aan onderhoud ondanks dat er niet geprutst is betekent hier dat beide remklauwen toch helemaal uit elkaar worden gehaald. Ziet u de korrels in de vieze remolie liggen? Hier een van de vier remzuigers waar ook harde korrels op zitten. Van 25 jaar eenzame opsluiting zouden wij ook korrelig worden, waarmee gezegd dat remolie tot vorig jaar zelden is ververst.
Deze korrels zorgden in de rechtse klauw voor verstopping van de onderste ontluchtingsnippel. Hier een van de klauwen in de schone opbouwfase... ...en weer op de bus gemonteerd alvorens de remblokken en antidraaiplaatjes erin worden geschoven. De voorremmen zijn echt weer als nieuw!
Bij de achterremmen moest ook een hobbel worden genomen, de linkse remtrommel wilde niet loskomen. Uiteindelijk hebben we de kroonmoer op de achterasnaaf doorgeslepen en de trommel met naaf samen er af gehaald. Roest op de contactvlakken was de boosdoener. Lekkende wielremcilinders achter worden verwijderd...
...en na de handremhevels en het zelfstellende mechanisme gangbaar te hebben gemaakt en ingevet wordt kopervet gesmeerd op het contactvlak van naaf en remtrommel zodat deze voortaan altijd los komt. Op de uitlijnbrug.
De sporing achter klopt niet maar is evenals wielvlucht achter niet bij te stellen bij een T3. Voor klopt de wielvlucht niet en deze wordt bijgesteld waarbij dan ook de sporing verandert en moet worden bijgesteld. Zie hier het resultaat! Volgens het boekje.. behalve de sporing achter dan.
Deze T3 gaat fris en met een schone onderhoudslei mooie ritten maken. We wensen de eigenaar veel plezier!