volledige check en deelrestauratie T1 Terug
Erfstuk binnen de familie van de eigenaresse is deze unieke '67er spijlbus door Kemperink verlengd en verhoogd. De volledige geschiedenis van deze T1 is bekend.
Iets om te bewaren dus en dat zal ook gebeuren want rustig aan zullen de slechte delen aan deze bus worden vervangen in de vorm van een technische check en deelrestauraties.
Werk is nodig aan kriksteunen, dorpels, onderzijde van de voorkant, voorruitranden en kniestukken.
Omdat de bus meestal gestald staat zijn met name de remmen een punt van aandacht. Hoewel de motor nog netjes loopt is deze inwendig helemaal versleten en zijn de kachelpotten compleet verteerd waardoor het opmerkelijk is dat de motor wegens oververhitting nog niet is vastgelopen. In 2008 zullen in overleg stap voor stap carrosserie en techniek worden aangepakt om kosten te verdelen en toch veilig te kunnen rijden.
De bus wordt deels van interieur ontdaan en om de auto wat lichter te maken wordt de versleten motor wordt alvast verwijderd. Eerst wordt het remsysteem onder de loep genomen. Beide achterste remslangen blijken verdroogd en worden al eerder aan de voorzijde al gedaan is, vernieuwd,
Omdat de remschoenen rechtsachter te strak stonden opgesteld is de remvoering verbrand en verpulvert onder de druk van de schroevendraaier. Remschoenen worden zowel links als rechts vernieuwd. Twee jaar geleden zijn alle wielremcilinders vernieuwd. Van de totaal zes gemonteerde exemplaren merk Varga (twee achter, vier voor) is er nu al een aan het lekken onder het stofhoesje, d.w.z. dat de remolie NOG niet in de trommel druppelt.
Hier de remmen rechtsvoor waarvan de onderste wielremcilinder na twee jaar al lekt (merk Varga). In het getoonde doosje een NOS exemplaar van FAG, niet goedkoop maar wel goed Duits! Alle exemplaren in de voorremmen worden vervangen. Hier de nieuwe remschoenen in de achterremmen. Ook hier worden de Varga wielremcilinders vervangen door in dit geval Duitse exemplaren van FTE.
De compleet versleten 1500cc motor code H wordt vervangen door een goed gebruikt en compleet af- en daarna weer opgebouwd 1600cc AS exemplaar. De oude H-motor had 3mm (!) axiale krukasspeling en beide kachelpotten waren half weggerot waardoor heel veel koellucht verloren gaat. En koellucht is bij deze grote windvangende spijlbus belangrijk.
Op de 1600cc AS motor bleek een 38A gelijkstroomdynamo te zitten maar met verkeerde voorste poeliehelft (links, reeds gedemonteerd) waardoor deze niet in lijn loopt met de krukaspoelie. Het verschil is maar liefst een centimeter en dus niet goed voor de V-snaar. Hier is de motor klaar om ingebouwd te worden. Fijnafstelling als CO gebeurt in ingebouwde toestand.
De oude motor had een 30A dynamo, de huidige een 38A exemplaar. Daarom wordt ook de spanningsregelaar omgewisseld van 30A naar een 38A exemplaar. En dan zien we iets links hangen, een loshangende pluspoolkabel van een niet aanwezige tweede accu. Hier bleek spanning op te staan, je wil eventuele kortsluiting met massa niet meemaken..
De achterzijde van de twee rode controlelampjes in de dashboardklok voor laadspanning en oliedruk. Ze brandden niet als de bus op contact werd gezet. Dat ze bij contact branden is op controle op functioneren van het lampje zelf! De reden dat ze niet brandden was niet dat de lampjes zelf stuk waren maar omdat de twee voedingsdraden niet waren aangesloten (vorige foto) omdat ze onder het dashboard waren afgeknipt...
De draden zijn hier weer doorgetrokken en aangesloten op de lampjes.. Zet de auto op contact en zie daar, licht! En dus controle! De rechtse koplamp gaf geen dim- noch grootlicht. Een barst bleek de oorzaak..
De bolletjesbus op de uitlijnbrug. Wielstanden voor de afstelling. De rode waarden liggen buiten de tolerantiegrenzen.
De sporing van de voorwielen is bijgesteld. De totale wielvlucht klopt hoewel beide voorwielen later toch een keer netter kunnen worden gezet met andere vulringposities in de bundbolzen.
Rechtsachter zijn wielvlucht en sporing afwijkend maar helaas niet bij te stellen.
Hier het resultaat van de afwijkende wielvlucht en sporing van het rechterachterwiel, een aan binnenzijde afgesleten band. Helaas zal een volgende band rechtsachter dus ook scheef gaan afslijten.
Beide achterbanden dienden te worden vervangen wegens droogtescheuren. Dit is een van de velgen waar een band werd afgehaald. Tegen dermate rotting is geen binnenband opgewassen en dus gaat deze velg bij het oudijzer! De spijlbus wordt in fases in originele staat teruggebracht en heeft nu een nieuwe twee jaar geldende APK. Voor nu was het van belang veilig te kunnen rijden, bereikt met nagekeken remmen en een deugdelijke motor. Restauratielaswerk wordt later gedaan. Wel is het reservewiel van het front verwijderd, staat een stuk beter.
En dan de geschiedenis van de auto die zich van het eerste moment openbaart middels dit carrosserieplaatje dat zich op het linkerdeurpaneel bevindt. Op 17-03-1967 geleverd door Pon en als een van de zes radiowagens bij defensie ongeveer 10 jaar in dienst geweest onder defensiekenteken LM-26-45. Het kenteken BS-78-LJ is van 1986 en het eerst in 1976 afgegeven particuliere kenteken is onlangs teruggevraagd. We zijn benieuwd!
Wordt vervolgd!