volledige check en deelrestauratie T3 waterboxer Terug
Op de agenda voor 2008 staat deze 1900cc waterboxer waarvan in de motor de compressie van de verschillende verbrandingsruimtes te grote verschillen vertoont.
De eigenaar is al sinds 1990 in bezit van deze bus en de tweede eigenaar. Een leuk stukje geschiedenis is dat de eerste eigenaar Rijksuniversiteit Groningen was.
Aan deze T3 zal gewerkt gaan worden aan het plaatwerk, de remmen en na onderzoek zal mogelijk de motor vernieuwd gaan worden. Of dit revisie inhoudt of complete vernieuwing wordt tezijnertijd bekeken.
Ondertussen wordt de auto echter nog volop gebruikt wat alleen maar goed is want 23 jaar in de buitenlucht geeft enige corrosie, met name als wielkasten niet worden schoongespoten.
Eerst wat beperkt motoronderhoud omdat olie en bougies al nagekeken waren. Dit is een waterboxer en de V-snaar heeft z'n beste tijd gehad. We willen wel dat de waterpomp blijft draaien. De oude stoffen vacuumslangen zijn verdroogd en kunnen lekken en daardoor storingen vertonen. Alle vacuumslangen in de motorruimte worden vernieuwd.
Dit kabelschoentje op de temperatuursensor wordt wegens zoutvorming vernieuwd. Deze aansluiting van de uitlaatflens van de tweede cilinder lekt enigszins. De flens wordt losgemaakt en op de contactvlakken met uitlaatcement gedicht waarna het boeltje weer wordt aangedraaid.
De wang van de band rechtsachter, durft u het aan? De wielremcilinder linksachter, er liep een hele plas remolie uit het stofhoesje toen we het oplichtten. Durft u het aan dit niet geweten te hebben?
Rechtsachter breekt bij het loshalen van de bovenste, stijve remschoenveren de beugel af achter welke de veren gehaakt zijn.. ..reden om de remankerplaten te vernieuwen door uiteraard originele exemplaren. Enig verschil in toestand wordt geconstateerd.
Na montage van dus ook nieuwe wielremcilinders van ATE kan de remtrommel er weer op. Aan de achterzijde bijken de remslangen nog nooit vervangen te zijn geweest. Wegens 24-jarig jubileum mogen ze de prullenbak in.
En aan de voorzijde van de auto wordt bij de reeds vernieuwde remklauwen voor de zoveelste keer ontdekt dan de anti-draaiplaatjes deze keer dan wel zijn gemonteerd zijn maar dat de remzuigers in de klauwen door de vorige monteur niet in juiste positie zijn gedraaid opdat positie van de remzuiger gezekerd is... Van beide stuurkogels staan de stofhoesjes op openscheuren...
..en van de onderste draagarmkogel van het rechtervoorwiel is de stofhoes al een tijd gescheurd, zeker al voor de laatste APK. Misschien had de keurmeester geen zin in deze klus omdat het nogal een operatie is om slechts dit rubbertje te vervangen..?
Maar ja, wat gedaan moet worden moet worden gedaan..
Tevens worden aan beide fusees van de voorwielen de stofplaten achter de remschijven vernieuwd. De half afgerotte exemplaren leverden enigszins gevaar op met de kans op compleet afbreken.
In beide remschijven worden de buitenste kegellagers met lagerschalen vernieuwd. Er zitten kleine putjes in ontstaan door harde vuildeeltjes en met name door afwezigheid van voldoende vet.
Door het vele off-road rijden met deze T3 had de reservewielplaat inmiddels genoeg grondkoek verzameld om de reservewielband in de verdrukking te brengen. Rechts wordt het kniestuk vervangen.
En dat ook de B-stijl aangetast is zijn we niet blij mee.. ..dus wordt eerst deze gerepareerd. Oorzaak van de rotting? Het niet of niet met enige regelmaat schoonspuiten van de wielkasten.
Het zeldzame N.O.S. kniestuk wordt op maat gemaakt en vervolgens 100% afgelast. Na de lasnaden nauwkeurig te hebben bijgeslepen en de te spuiten delen te hebben ontlakt heeft onze spuiter een net stukje werk afgeleverd. Vervolgens wordt e.e.a. geconserveerd met bitumen, vandaar het plakband.
Alles zit weer in elkaar en op z'n plek. Diverse kleine onderdelen achter de benzinedop zijn vernieuwd. Tot voorlopig slot wordt geconstateerd dat in de versnellingsbak een oliekeerring of een O-ring van de rechtse aandrijfasflens de geest heeft gegeven. Later gaan we hier nog e.e.a. aan doen.
Wordt vervolgd!