volledige check T3 Westfalia Terug
Deze vroege T3 Westfalia met luchtgekoelde 1600 CT motor heeft 2 jaar in een droge stalling gestaan. De eigenaar kreeg er weer zin in en kwam met de vraag of de auto eens goed nagekeken zou kunnen worden.
De carrosserie is nog behoorlijk goed van deze auto.
We beginnen met de motor want die heeft met de lege accu twee jaar niet gelopen.
Bij het oplichten van de motorklep blijkt de geluidsisolatie enigszins los te hangen...
...maar na het ingepakt te hebben in plastic is het met beugeltjes weer vastgeklemd in de klep.
Door lichte overdruk in het carter en de relatief lage plaatsing van het luchtfilterhuis komt via de carterontluchtingslang olie op het luchtfilter.
Deze wordt vernieuwd en er wordt gekeken of hier iets aan gedaan kan worden anders blijf je vernieuwen.
De meeste korte stukjes stoffen slang in alle vacuumleidingen zijn poreus en geven storing. Alle en niet maar enkele worden vervangen, zodat dat systeem in ieder geen problemen meer kan geven.
Omdat de hydraulische kleppen van de 1600 CT motor niet hoeven te worden gesteld worden doorgaans ook de klepdekselpakkingen zelden vervangen. Daarom doen we dat nu maar eens wel en zie daar, restanten van verharde afgebroken klepsteelrubbertjes. Onder en tegen het plastic rooster voor de motorventilator ligt aangezogen gebladerte. Kleine moeite, even schoonmaken en dat om de zoveel tijd herhalen.
Altijd checken, de vlotterkamer van de carburateur. Er bevond zich een grote hoeveelheid steenachtig gruis op de bodem.
Dit verwijderd, carburateurdekselpakking ontvet, met plakkerig blijvende vloeibare pakking teruggezet en een nieuw benzinefilter bij de tank gemonteerd.
Een aantal van de aansluitingen in het achtdelige uitlaatsysteem lekten. In de uitlaatdemper bleek een scheur te zitten ontstaan door mechanische spanning wegens ondeugdelijke bevestiging.
Bij loshalen van de delen bleek hier het uiteinde van de linkerkachelpot behoorlijk dun te zijn. Demper en kachelpot hebben we dicht kunnen lassen.
Alle delen zijn met nieuw pakkingmateriaal en uitlaatcement wederom aan elkaar gekoppeld en nu het uitlaatsysteem gasdicht en produceert veel minder herrie. Nadat ook de derde in rij gemonteerde benzinetank was gaan lekken, een T3 kwaal, wordt nu een nieuwe gemonteerd en geconserveerd op gevoelige plaatsen.
Na montage van de nieuwe benzinetank worden alle benzineslangen in de bus vernieuwd. Met een schone lei beginnen. Ook wordt de benzinetoevoer naar de standkachel hersteld. Hier de afgesloten slang op de toevoerleiding. Dan kan in een later stadium in ieder geval de standkachel worden getest.
Het elektrisch systeem.
De loodplaten in zowel de primaire als de huishoudaccu zijn door de lange onbruik wegens verregaande zelfontlading onherstelbaar beschadigd. De accu's zijn niet meer bij te laden.
Plaatsing van bruine en blauwe 25 Ampere zekeringen in de zekeringkast is uit den boze omdat bij overbelasting van betreffende groepen elektrisch bedrading wel eens eerst zou kunnen doorbranden en dan ben je ver van huis. Het kan zelfs brand veroorzaken.
Na de zekeringkast op orde te hebben gebracht worden de door weersinvloeden gecorrodeerde mistlamprelais achter de grill verwijderd en netjes in de zekeringkast gemonteerd waar ze horen. Na verwijdering van het instrumentenpaneel wordt ontdekt dat ooit de voorruit aan diggelen heeft gelegen. Jammer alleen dat er geen gelaagde voorruit voor in de plaats is gezet.
Bij het op orde brengen van de elektra wordt alles onder het dashboard gecontroleerd. Zo ook de bedieningskabels voor het verwarmingssysteem. Hier is een buitenkabel gebroken voor de klep die de warme lucht naar de voeten of naar de voorruit leidt. Toch handig als bediening van die hendel effect heeft. Een stevigere versie van dezelfde kabel van een watergekoelde T3 gemonteerd en de klep beweegt weer op commando.
De eigenaar meldde dat de kilometerteller niet meer werkte. De snelheidsmeter functioneerde wel wat dan duidt op een gebroken plastic tandwieltje dat eigenlijk te zwak is voor zijn functie. Meteen als het rode tandwieltje breekt wordt het door het aandrijvende wormwiel van het asje gedrukt omdat de tandafstand in de breuk niet meer klopt en het tandwieltje niet meer klemt.
De naast de breuk liggende tandjes bijgevijld, het tandwieltje met kit vastgelijmd en na uitharding een beetje olie op de tandjes aangebracht. Alles werkt weer.
De originele versleten stoelen worden verruild voor goede stoelen met skai bekleding. Door gebrekkige montage van de waterkraan heeft de elektrische draad voor aansturing van het dompelpompje ooit kortsluiting met het aanrechtblad in het keukenblok veroorzaakt en is onbruikbaar geraakt.
Gelukkig hadden we een goede liggen en hebben we die gemonteerd. Tevens alle verder elektra in de bus op orde gebracht.
De ruitrand van de linkerachterzijruit is aangetast. De eigenaar heeft ooit waar hij bij kon een reddingspoging gedaan... ...en na zandstralen van de hele ruitrand is dit het resultaat. Dit is dezelfde plek als op de vorige foto.
Gaatjes worden dichtgelast en bijgeslepen... ...en voor nu met de kwast in de epoxyprimer gezet en met gele lak uit de spuitbus in kleur gezet. Voor professioneel spuiten is in overleg met de eigenaar niet gekozen omdat de hele bus ooit zal moeten worden gedaan.
Van alle bevestigingspunten voor drukkers van de voortent worden de roestige schroeven vervangen door roestvrijstelen exemplaren voorzien van kruiskop. Dit is altijd beter. En dit kruiskopexemplaar bleek in het loopvlak van de rechtervoorband te zitten. Dat is geen goede opbergplek en voor de zekerheid hebben we dit wiel na controle op beschadiging van het karkas van de band rechtsachter gelegd.
Daar zijn ze weer, de verdroogde remslangen aan de voorzijde... ...en achter remslangen met op beide exemplaren een grote blaas.
Levensgevaarlijk want zo'n slang kan bij remmen elk moment knappen. Het bleken de originele uit 1980 te zijn. Allemaal achterstallig onderhoud. De remtrommel linksachter wilde niet van de naaf afkomen omdat deze droog gemonteerd was geweest en na jaren langzaam erop vastroest. Een beetje Imal kruipolie doet wonderen.
Tja, en dan tref je dit aan. Hoe het komt weten we niet maar er komen dus nieuwe wielremcilinders op van ATE, het huismerk toeleveringsbedrijf van remdelen voor VW, die we altijd gebruiken. Roestige en daardoor stroef bewegende handremhevels worden ontroest, gangbaar gemaakt en ingevet waardoor na gebruik van de handrem de achterremmen niet aan gaan lopen.
Het zelfstellende mechanisme van de remschoenen in de achterremmen wordt gangbaar gemaakt... ...en dan is dit het plaatje als de deksel weer op de doos gaat, nu met kopervet op de naaf en naafopening in de trommel.
Gangbaar maken van de remklauwen levert op dat we zien dat enkele van de in totaal vier stofhoesjes op de remzuigers kapot zijn wat stroeflopen en corrosie van zuiger- en cilinderwand oplevert. Waar kapot worden nieuwe originele stofhoesjes gemonteerd.
Tot slot wordt na eenmalig afstellen van de achterremmen en de handremkabel de remvloeistof ververst. Deze is in verse toestand helder en kleurloos tot lichtbruin, hier is deze troebel en zwart.
Er is lange tijd niet ververst terwijl de termijn twee jaar is. Het levert versnelde corrosie van remdelen op en dat niet alleen...
De T3 rijdt weer! Tijd voor uitlijning van de wielstand.
Van de voorwielen wordt de sporing afgesteld. Nu zal de bus goed weggedrag vertonen.
Maar bij de APK keuring blijkt de CO niet af te stellen omdat er een lek in het inlaatsysteem en wordt na een proefrit dit ontdekt, olielekkage... ...en wel van de oliekoeler en, dat is minder leuk, ook van de krukaskeerring want om die te vervangen moet de motor er uit.
Zo gezegd zo gedaan. De oliekoeler demonteren, contactvlakken ontvetten, opnieuw bepakken...
...en een nieuwe krukaskeerring en O-ring in het vliegwiel erin. Het lek in het inlaatsysteem wordt verholpen. De lekkende pakking tussen de inlaatspruitstukbocht op de rechtercilinderkop is nat van benzineresiduen. Voor de volledigheid worden alle contactvlakken in het inlaatsysteem nagelopen.
Na de motor ingebouwd te hebben worden ontstekingstijdstip en CO nogmaals afgesteld. De Westfalia is vakantieklaar nu, rijdt geweldig en gaat naar de stalling.
In het voorjaar zal nog plaatselijk worden geconserveerd in de naden.